HACCP, ISO

Ne ocupam de standarde pentru o viata mai buna

haccp LOGO

Analiza riscurilor și a punctelor critice de control:

(1) Operatorii din sectorul alimentar elaborează, aplică și utilizează în
permanență o procedură sau mai multe proceduri bazate pe principiile
HACCP.
(2) Principiile HACCP menționate în alineatul (1) constau din următoarele:
(a) identificarea oricăror riscuri care trebuie prevenite, eliminate sau
reduse la un nivel acceptabil;
(b) identificarea punctelor critice de control în etapa sau etapele în care
controlul este esențial pentru a preveni riscul sau pentru a-l reduce
la un nivel acceptabil;
(c) stabilirea unor limite critice la punctele critice de control capabile să
separe domeniul acceptabil de cel inacceptabil din punctul de vedere
al prevenirii, eliminării sau reducerii riscurilor identificate;
(d) stabilirea și punerea in aplicare a unor proceduri eficace de monitorizare
în punctele critice de control;
(e) stabilirea unor măsuri corective pentru cazurile în care un punct
critic de control nu este controlat;
(f) stabilirea unor proceduri care se aplică cu periodic pentru a se
verifica funcționarea efectivă a măsurilor menționate la literele
(a)-(e) și
(g) definirea unor documente și evidențe în funcție de natura și dimensiunea
întreprinderii din sectorul alimentar pentru a demonstra
aplicarea efectivă a măsurilor menționate la literele (a)-(f);

EXPLIC HACCP

This entry was posted in INDUSTRIE ALIMENTARA - SIGURANTA ALIMENTELOR. Bookmark the permalink.

9 Responses to HACCP, ISO

  1. lucian says:

    haccp iso timisoara
    orice incepe cu un standard si se termina cu un standard , altfel esti in afara lumii

  2. orfi says:

    practic standardizarea ar insemna ingradirea unor libertati ..dar libertatile care fac rau nu cred ca ne sunt necesare

  3. Luci says:

    ORDONANŢĂ nr.42 din 29 august 1995
    privind productia de produse alimentare destinate comercializarii

    Descriptori | Temei legal pentru | Trimiteri de la

    Identificare act:

    Numar/data: Ordonanţă nr.42 din 29 august 1995
    Emitent: Guvern
    Aprobata cu modificari prin: L. nr.123/1995 Procesul legislativ la:
    – Senat: P.L. nr. L127/1995
    Încadrare: act normativ
    Cu functie: de baza, de modificare
    În vigoare: nu: abrogat
    Publicare: M.Of. nr. 203/1 sep. 1995 text
    Republicare: M.Of. nr. 686/8 oct. 2008
    Functie pasiva:

    Aprobată cu modificări: L. nr.123/1995 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializării (abrogata prin L. nr.19/2011)
    Modificată: O.G. nr.33/1999 pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializării (abrogata prin L. nr.19/2011)
    modifică art.22 alin.(3), art.28 pct.4, art.29 lit.a, art.30; introduce alin.(31) – (33) la art.22, art.291
    L. nr.183/2001 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.33/1999 pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializării (abrogata prin L. nr.19/2011)
    modifică art.30
    Republicare: M.Of. nr. 686/8 oct. 2008
    Abrogată: L. nr.19/2011 pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializării

  4. Alex says:

    Licentele de fabricatie nu mai exista. HACCP-ul este baza!

  5. Alex says:

    Atentie la pâinea neagră!
    nspectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit mai multe produse care deşi aveau pe etichetă un anumit conţinut, in realitate nu era decât pâine colorată.

    „Pâinea neagră nepreambalată”- conţine de fapt mai multă făină albă- raportul este de 2:1.

    „Pâinea neagră cu seminţe” şi „pâinea neagră la tavă” sunt fabricate de din făină albă tip de grâu şi 1% făină neagră tip 1100.Pâine neagră pe vatră- e făcută din făină dietetică de grâu(făină măciniş integral), făină albă de grâu 650, apă, gluten, drojdie, sare iodată şi făină de malţ.

    Mulţi dintre comercianţi utilizează abuziv denumirea de” pâine neagră”- deoarece foloseau în procesul de fabricaţie ingrediente ce dădeau culoare produsului. Cele mai multe tipuri de pâine neagră conţin de fapt extract de malţ şi coloranţi.

  6. Alex says:

    Atentie la produsele tradiţionale false!

    Produse alimentare sunt vândute sub titulatura de tradiţionale, dar de fapt ele sunt unele obişnuite.
    Comercianţii scot la vânzare produse cu etichete false.
    Exemple de produsele tradiţionale false:

    Fasole Tradiţional Bob gustos- pe care eticheta arată că este tradiţional românesc, dar în realitate este adus din China, fiind numai ambalat în România.

    Zacusca tradiţională este utilizată pentru mai multe produse, dar de fapt nu e făcută din legumele tradiţionale.

    Salamul de casă tradiţional, cârnaţii afumaţi tradiţionali, parizerul tradiţional, salam primavera tradiţional.

    „Borşul tradiţional”, „borşul Daleo”

    Cozonacul tradiţional cu nucă- produsul are declarate pe etichetă ingrediente nespecifice produselor tradiţionale: conservanţi şi coloranţi.

    Pâinea feliată tradiţională feliată- este produs neînscris în Registrul de Atestare al Produselor Tradiţionale.

  7. Luci says:

    Producatorii de alimente vor fi obligati sa se inscrie intr-un registru electronic este postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, la sectiunea “Proiecte de acte normative”. Acest lucru se face pentru a putea fi usor monitorizati, dupa ce le vor fi verificate calitatea, compozitia produselor si procesul tehnologic, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern.
    Iata ca nici nu trece anul si guvernul reinventeza licentele de fabricatie dupa principiul “aceasi Marie cu alta palarie.”
    Este greu de inteles la ce mai foloseste Autoritatea nationala sanitara veterinara si pentru siguranta alimentului, care are deja aceasta baza de date, probabil ca urmeaza sa fie desfintata.

  8. Tuv Austria says:

    haccp iso timisoara
    CURS SIGURANŢA PRODUSULUI ALIMENTAR
    Auditor intern pentru sistemul de management al siguranţei alimentare conform ISO 22000

    Cursul urmăreşte dobândirea de cunoştinţe şi
    abilitaţi în vederea realizării auditului
    sistemului de management al siguranţei
    alimentare la nivelul organizaţiei sau în
    numele propriei organizaţii.
    Unde? Cand? Timișoara, Calea Torontalului, nr. 2A, Clădirea CEC Bank, etaj 3, cam. 306, : 23-25.11.2011
    mai multe informaţii:
    TÜV Austria Romania •
    Calea Torontalului, nr.2 A, Clădirea CEC Bank, etaj 3, cam. 306,
    Timișoara
    Tel: 0256-44.00.88, Fax: 0256-44.11.42, Mobil: 0730.016.581
    Persoană contact: Camelia Popa
    http://www.tuv-austria.ro , ro-pop@tuv.at

  9. Abo says:

    Ce vrea să facă acum Ministerul Agriculturii?Să controleze ceea ce se celortnoază deja de alte autorităţi? ANSVSA, ANPC ?Vrea să creeze un registru unic mai unic dece2t ăla unic care se află la ANSVSA şi een baza căruia se dau autorizaţiile sau inregistrarile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor?Inspectorii ANSVSA sunt inspectori guvernamentali, pe legitimatia lor scrie Guvernul Romaniei